Pregled sportske 2023. u gradu Osijeku

žnk

Otvorenje novog stadiona NK Osijek, prvakinje Hrvatske ŽNK Osijek, osvajači kupa MOK Mursa, svjetski prvak u kickboxingu...

NOGOMETNI KLUB OSIJEK

Na lijep i emotivan način preselili smo se s Gradskog vrta u novi dom u zapadnom dijelu Osijeka. Nakon završetka utakmice Osijeka i Rijeke tisuće navijača prelile su se s tribina na travnjak Gradskog vrta.

Slikanje i uzimanje djelića stadiona za vječnu uspomenu. Opus Arena, kako je naziv novoga stadiona ubrzo postao razlog zbog čega je Osijek postao u pozitivnom smislu “vruća vijest”. Novi stadion se pretvorio u turističku atrakciju. Ostat će zapamćeno i upisano da je 22. srpnja 2023. prvi pogodak na novom stadionu postigao Argentinac Ramon Mierez u 4. minuti susreta između Osijeka i Slaven Belupa, koji je na kraju završio pobjedom bijelo-plavih 6:1. Vjerujemo da će novi stadion ispisati još puno sličnih velikih pobjeda.

Kada govorimo o NK-u Osijek u 2023. prošao je kroz turbulentno razdoblje, premda zadovoljavajući rezultati nisu izostali. Tijekom godine seniorsku momčad vodila su čak četvorica trenera. Krenuo je Rene Poms koji je ujesen 2022. zamijenio Nenada Bjelicu. Austrijanac i zbog činjenice što je u zimskom razdoblju ostao bez nekolicine ključnih igrača nije uspio prebroditi prijelazno razdoblje. Zamijenio ga je Borimir Perković, koji je nekoć nosio dres Osijeka. U sedam utakmica koliko je Perković vodio osječku momčad nije zabilježena ni jedna pobjeda. Uz dosta skepse, umjesto Perkovića, stigao je bivši hrvatski reprezentativac Stjepan Tomas. Premda je momčad uveo u Europu, a u njoj pobjedom nad mađarskim ZTE-om u Konferencijskoj ligi učinio i korak naprijed u odnosu prema godini prije, dojma smo da nikako nije učinjen “klik” Tomasa i navijača, odnosno šire nogometne javnosti. Njegov kruti javni nastup teško je bilo kome ulazio pod kožu. Još kada su uslijedili loši rezultati, što za pozadinu ima loše procjene tijekom ljetnog prijelaznog roka, rastanak je bio neizbježan. Uslijedio je povratak na staro, provjereno i domaće. “Guess Who’s back. Yes, he is back”. Najavili su iz NK Osijek povratak na trenersku klupu Zorana Zekića. Odlično je krenuo, dočekao i ovacije Opus Arene, a onda je i kod Zeke stigao na naplatu “minuli rad”. Jesen 2023. Osijek je završio na diobi četvrtog mjesta, što je ipak dobra startna pozicija za proljeće 2024.

ŽENSKI NOGOMETNI KLUB OSIJEK

“Neka vas prati sreća ovim tlom, dobro došli u Gradski vrt, vaš novi dom”. Kohorta je izvjesila transparent kojim su poručili dobrodošlicu nogometašicama Osijeka, novim gazdaricama stadiona Gradski vrt.

Vratile su ove godine naslov prvakinja u Osijek, proslavile ga u Gradskom vrtu, gdje od ove sezone igraju sve svoje domaće utakmice, a njegove pomoćne terene koriste i za treninge. Imale su Osječanke i vrlo solidan nastup u Ligi prvakinja, nakon pobjede nad SFK 2000 Sarajevom koje je bilo i domaćin jednoga od turnira prvoga kruga Lige prvakinja, poražene su od ukrajinske Vorskle te nisu uspjele proći u sljedeći krug što im je i najveće dosadašnje europsko ostvarenje. U jesen se dogodila i promjena na klupi Osječanki. Gorana Ljubojevića, nekadašnjeg napadača Osijeka, zamijenio je Saša Korman, široj javnosti manje poznat, koji svoju trenersku karijeru gradi doslovce od temelja. Osječki je klub naravno dao i niz reprezentativki, Izabela Lojna, Anela Lubina, Kristina Nevrkla, Maria Kunštek i Barbara Živković participirale su u reprezentaciji u pothvatu u Ligi nacija u kojoj su se naše nogometašice izborile za kvalifikacije za elitnu A ligu.

Osim nogometašica još je jedan “stajmoprimac” stigao u Gradski vrt. NK Zrinski Osječko 1664, po adresi prebivališta iz Jurjevca, svoje utakmice u Prvoj nogometnoj ligi igra u Gradskom vrtu. Jesen su okončali na prvom mjestu s pet bodova više od drugoplasiranog Šibenika pa je moguće da će se u Osijeku sljedeće godine Prva HNL igrati na Opus Areni, ali i u Gradskom vrtu. Samo da se ne ispune razmišljanja predsjednika Zrinskog Ivana Komaka o preseljenju kluba u Zagreb. Jer kakav je, takav je, Gradski vrt još uvijek je puno komforniji i sređeniji od primjerice Maksimira ili stadiona u Kranjčevićevoj ulici.

MUŠKI ODBOJKAŠKI KLUB MURSA

Borba za trofeje odvijala se i u dvorani Gradski vrt. Zbog odbojke se punila ona manja dvorana kompleksa izgrađenog krajem 2008. godine. Odbojkaši Murse osvojili su Kup Hrvatske, a malo im je nedostajalo da u Osijek donesu prvi put i naslov odbojkaškog prvaka Hrvatske.

U finalu doigravanja poveli su protiv Mladosti 2:0, ali su Zagrepčani preokrenuli seriju u svoju korist te se naslov prvaka sa Save nije preselio na Dravu... Mursaši su nastupili u europskom natjecanju. U Kupu CEV-a poraženi su od mnogo kvalitetnijeg i bogatijeg sastava Arkas iz Izmira. Odbojkašice Osijeka, koje su ranije također znale izboriti nastup na europskoj sceni, prošle godine u Superligi završile su na desetom mjestu.

KICKBOXING KLUB SVETI DUH

U ovom i sljedećem poglavlju bit će vam jasnije tko se to u 2023. godini dobro potukao. Sjajne rezultate ostvarili su boksači Osijeka. Postoji sada već vertikala dobrih rezultata. Boksački klub Osijek ima sudionike na velikim natjecanjima i reprezentativce u kadetskoj konkurenciji Niko Vuković, u juniorskoj Mate Jukić, mlađeseniorskoj Luka Tolj, dok su u seniorskoj konkurenciji perjanice braća Marko i Luka Pratljačić. Mlađi Luka imao je debi na Svjetskom seniorskom prvenstvu. U Uzbekistanu je poražen od kineskog superteškaša. Zato je svoju međunarodnu vrijednost u +92 kategoriji dokazao osvajanjem srebrne medalje na Goldenbelt turniru u Maroku te nedavnim trijumfom na Zagreb Grand prixu gdje je u finalu nokautom svladao Marka Miluna,svoga velikog konkurenta u superteškoj kategoriji na domaćoj sceni. Zapažane međunarodni nastup Marko Pratljačić imao je na Bocskai memorijalu u Mađarskoj, na kojem je trijumfirao u kategoriji do 92 kg.

Borci su u Osijek donijeli i naslov svjetskog prvaka. Konkretno Antonio Krajinović. Član KBK Sveti Duh, inače inženjer elektrotehnike iz Bilja, na Svjetskom prvenstvu u portugalskoj Albufeiri postao je svjetski prvak u disciplini K1 u kategoriji do 75 kilograma. Slavilo se u “trening kampu” Svetog Duha u Radićevoj u blizini Željezničkog kolodvora jer nije to bila jedina medalja koja je u Osijek stigla iz Albufeire.

Borna Bilandžić osvojio je broncu u full contactu kategorije do 71 kilograma. Seniorski debi na SP imao je i Bornin mlađi brat Niko. Nisu to bili jedini odlični međunarodni rezultati članova Svetog Duha. Na Svjetskom kickboxing kupu u Budimpešti Borna Bilandžić osvojio je drugo, a Filip Matić u low kicku do 75 kilograma treće mjesto, dok je na EP-u u Istanbulu u mlađejuniorskoj konkurenciji Niko Zubac osvojio treće mjesto u disciplini low kick do 63,5 kilograma.

GIMNASTIČKI KLUB OSIJEK ŽITO

GK Osijek Žito uspješno je organizirao 13 po redu Svjetski gimnastički kup. Kažu opet bolji negoli i jedan ranije. Nije zato ovo bila najbolja sezona za Aurela Benovića. Osječki je gimnastičar na natjecanju pred domaćom publikom osvojio šesto mjesto na parteru. Počeo se Aurel ove godine ozbiljnije natjecati i u preskoku na kojem je također imao nekoliko ulazaka u finale. Ipak, najzapaženiji rezultat sezone ostvario je na Svjetskom kupu iz A serije u Kairu gdje je osvojio drugo mjesto. Nažalost, ozljeda stopala sputala je Aurela u većim ostvarenjima te se spriječila u njegovom nastupu na Svjetskom prvenstvu što mu je bila prva, ali srećom ne i posljednja, prilika za hvatanje vize za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu. Medalje s najvećih natjecanja ipak su stizale u Sokol centar u Osijeku. Već dvije godine u njemu je privremeni dom pronašao sjajni ukrajinski gimnastičar Ilia Kovtun. Ove je godine postao europski prvak na ručama te brončani na istom natjecanju na preči i u višeboju. U višeboju je na Svjetskom prvenstvu u Antwerpenu osvojio srebrnu medalju. Kovtun je postao i član GD Osijek Žito koji tako već imaju jednog olimpijca, nadajući se da će se u Parizu naći i njegov osječki kolega Benović.

DONNA VEKIĆ

Premda sve svoje rezultate ostvaruje daleko izvan rodnoga grada, Donna Vekić je, uz Roberta Seligmana, koji je konj s hvataljkama zamijenio uredskim stolom, posljednjih godina postala najprepoznatljivija osječka sportašica. U svjetskom tenisu Osječanka je konstanta, sezonu je završila na visokom 23. mjestu. Neki će reći kako je 27-godišnja Osječanka u svojoj karijeri mogla učiniti i više, ali “hej, ljudi” biti 23. u svijetu u globalnom sportu, ulaziti i u TOP 20 ne zaslužuje nikakve upitnike iza Donnine karijere.

Ove godine Donna je osvojila jedan WTA naslov u meksičkom Monterreyu, gdje je pobijedila tada petu igračicu svijeta, Francuskinju Garciju. U finalu Bertlina izgubila je od Petre Kvitove, a na Grand slam turnirima najdalje je otišla na Australian Openu, gdje je u četvrtfinalu poražena od Arine Sabalenke. Na lokalnoj teniskoj sceni spomenimo kako je Osijek bio domaćin ITF turnira za tenisačice, pa potom i za tenisače. Vrijednost turnira bila je 25.000 dolara. Na nekim ranijima nastupali su i danas poznati svjetski tenisači, pa ne sumnjamo da će neki od ovogodišnjih sudionika ostvariti i zapažene teniske karijere.

ATLETSKI KLUB SLAVONIJA-ŽITO

AK Slavonija Žito ima novu zvijezdu u dolasku. Mia Wild 17-godišnja atletičarka na Europskom olimpijskom festivalu mladih u Mariboru osvojila je prvo mjesto u disciplini 100 metara prepone, da bi to ljeto nešto kasnije na Europskom juniorskom prvenstvu u istoj disciplini, ali na standardnoj visini prepona zauzela 14. mjesto.

U finalu Europskog prvenstva za mlađe seniore skakač s motkom Ivan Paravac zauzeo je deveto mjesto. Paravac je zajedno s Lovrom Nedeljkovićem na 3000 metara sa zaprekama, Sarom Aščić u skoku u vis i Melani Bosić na 200 metara nastupio na ljetnoj Univerzijadi u kineskom Chengdu. Međunarodnih i reprezentativnih nastupa, ali daleko ispod svojih najboljih izdanja, imao je i hrvatski rekorder u skoku s motkom Ivan Horvat. Zato je u paraatletici briljirao Marin Županović s nizom međunarodnih ostvarenja u bacanju koplja i diska u kojima je bacao hrvatske rekorde.

VESLAČKI KLUB IKTUS

Osječani Anton i Patrik Lončarić nastupili su u B finalu Svjetskog prvenstva te Hrvatskoj donijeli mjesto za posadu na Olimpijskim igrama u Parizu, no blizanci neko vrijeme više nisu članovi Veslačkog kluba Iktus.

Osječki je veslački klub s 20 osvojenih medalja sveukupno zauzeo drugo mjesto na Prvenstvu Hrvatske, a njihovih čak deset članova imalo je status reprezentativca uz nastupe na međunarodnoj sceni. Osječko dizanje utega također je znalo izbacivati reprezentativce i reprezentativke. Ove su godine dizačice Osijeka uzele Kup i bile treće na PH-u, a dizačice Slavonije zauzele su treće mjesto u Kupu. Ivona Gavran nastupila je na Europskom i Svjetskom prvenstvu. Dizači Osijeka bili su treći momčadski i drugi u Kupu Hrvatske. Članovi Mačevalačkog klub Dmitar Zvonimir osvojli su 18 medalja na PH-u. U streljaštvu državne naslove osvojili su Leon Luka Čelić, Uroš Kačavenda i Josip Kuna, a Janoš Karakaš i Toni Gudelj nastupili su na Europskom prvenstvu u gađanju letećih meta trap koje je ponovno uspješno organizirano u Osijeku. Osječki karate najčešće izbacuje državne reprezentativce u katama. Tako je bilo i ove godine. Na Svjetskom prvenstvu u španjolskoj Guadalajari kata tim činili su seniori KK Esseker Ivor Premec, Patrik Kokić, Erik Šoper pojačani za Brođanina Mihaela Ećimovića. Katia Šegavčić, mlada članica osječkog Hrvatskog sokola nastupila je u katama na Europskom prvenstvu u ciparskoj Larnaci.

RUKOMET, FUTSAL, KUGLANJE, STOLNI TENIS...

Pozitivno je što Osijek i ove godine ima dva člana najviših razreda hrvatskog klupskog rukometa premda i rukometaši kao i rukometašice Osijeka pripadaju zasad donjem domu. Zato Osijek nema u eliti ni jedan košarkaški klub. Vrijednosnice Osijek su bliže tome, ali prošle sezone nisu se uspjeli vratiti u Premijer ligu. U “zlatnoj sredini” je Futsal klub Osijek.

Prošlu su sezonu zaključili na sedmom mjestu, a na tom mjestu se nalaze i u tekućem prvenstvu. Kuglači Osijeka prošlo su prvenstvo zaključili na šestom, a kuglačice Osijeka ‘97 na osmom mjestu. Opstanak u Superligi izborili su stolnotenisači Vodovod-Osijeka.

EUROPSKA REGIJA SPORTA U 2024. NIJE SAMO OSIJEK

U 2024. godini Osječko-baranjska županija ponijeti će titulu Europske regije sporta. U godini prije što nego će najveća slavonska županija nositi tu titulu ostvareni su i rezultati koji pokazuju kako sport Osječko-baranjske županije nije samo Osijek nego i ostali njegovi gradovi i općine. U tom pogledu treba ipak istaknuti sportska ostvarenja đakovačkog kickboxera Andreja Kedveša i rukometaša NEXE-a. Član Kickboxing kluba Blitz već je zakoraknuo u profesionalne vode. Na priredbi u Rotterdamu u organizaciji Glorya, jedne od najboljih svjetskih profi kickboxing organizacija, na kojem je glavni meč imao hrvatski borac Antonio Plazibat, borac iz Đakova, točnije Širokog Polja svladao je Britanca Mareksa Pelcisa. Vratio se Kedveš privremeno u amatersku konkurenciju. U portugalsku Algufeiru došao po ono što mu nedostaje - titula svjetskog prvaka. Ulogu favorita obranio je u disciplini K1 do 71 kilograma. Sličnim putem krenuo je i Andrejov mlađi brat Karlo, koji je također imao uspješan profesionalni debi.

Bez obzira na to što se ni u 2023. godini nisu okitili ni jednom titulom, a što su na europskoj sceni stigli do četvrtfinala Europske lige, što je korak manje od 2022. godine kada su na istom natjecanju igrali na Final fouru, u Rukometnom klubu NEXE dokazali su i ove godine svoju europsku vrijednost. Uz nastup u četvrtfinalu, gdje su zaustavljeni od njemačkog Goppingena, sjajne igre pružaju i ove sezone gdje su dosada zabilježili pet pobjeda i samo jedan poraz te se s lakoćom plasirali u drugi krug. Kako je NEXE već sada postao značajan klub i u europskim okvirima svjedoči i ovogodišnje dovođenje u njihove redove ponajboljeg svjetskog lijevog krila hrvatskog reprezentativca Manuela Štrleka, koji je u Našice stigao iz velikana Veszprema te Slovenca Marka Bezjaka. Slovenski je srednji vanjski u NEXE stigao izravno iz prvaka Europe Magdeburga.

Foto i tekst: Glas Slavonije