EHF Europska liga: Pobjeda Nexea!

RK Nexe

Rukometaši Nexe-a otvorili su završnu fazu natjecanja u EHF Europskoj ligi pobjedom protiv Savehofa 29:28, u 1. kolu Skupine 2, i zajedno sa Skjernom zasjeli na vrh ljestvice s četiri boda. 

Nexe je otvorilo utakmicu prema svojim željama. Nakon 2:0, gosti su u 3. minuti došli do prvog pogotka. Onda je uslijedila lijepa serija od tri pogotka za redom sastava iz Našica i momčad Branka Tamšea imala je 5:1, u 6.minuti. Gosti su se jako mučili s obranom domaćeg sastava čim su Našičani stigli posložiti svoje redove za igru šest na šest. Onoga trenutka kada su gosti vidjeli malo prostora za kontru i „guranje u leđa“, sjajno su to koristili. Tako su naizgled velikih 7:3, sredinom poluvremena pretvorili u 9:9.

Onda se na vratima Nexe-a u svom punom sjaju ukazao Dominik Kuzmanović i s ukupno 10 obrana u prvih 30 minuta kupio suigračima i mogućnost na pogrešku. U napadačkom dijelu odlično je funkcionirao Luka Moslavac i s pet pogodaka vukao ekipu do plus tri na predahu. Nexe je imalo 59, a gosti samo 50 posto realizacije.

Nakon samo osam minute igre u nastavku, Nexe je pobjeglo na pet razlike. I imalo priliku da prelomi susret. No, to protiv upornih Šveđana nije bilo lako, osobito stoga jer su domaći rukometaši propustili priliku da u trećoj četvrtini realiziraju čak tri sedmerca. Savehof je malo po malo u utakmicu, svojim sjajnim obranama vraćao Simon Moller. Šveđani su uspijevali zabijati u mini serijama po dva pogotka i tako držati priključak. Sedam minuta prije kraja, tako su došli na samo pogodak zaostatka (27:26). Ali, Nexe je ostalo čvrsto. Otprilike 100 sekundi prije kraja, Našičani su poveli 29:27, i činilo se da je pobjeda tu. No, Savehof je zabio za minus jedan 15-tak sekundi kasnije.

U posljednjih 90 sekundi vidjeli smo nešto, što mogu izdržati samo oni s najjačim živcima. Nexe je dobilo sedmerac 27 sekundi prije kraja i mogućnost da potvrdi pobjedu, ali se na vratima gostiju ponovno ukazao čudesni Simon Moller, obranio pet sedmeraca Nexea i dao priliku Savehofu za izjednačenje. Gostujući trener je naravno pozvao minutu predaha i svojoj momčadi ostavio 17 sekundi za posljednji napad. Premda su bili s igračem manje, gosti su dakako izvadili vratara i krenuli šest na šest. Na sve sreću nisu uspjeli zapucati prema vratima Nexe-a, jer su domaći prekidali njihove akcije i dodavanja nakon svakih pet sekundi. Na kraju im je ostao udarac s 9 metara, ali Oli Mittun koji je bio njihov najbolji strijelac sa sedam pogodaka nije bio precizan, i Nexe je moglo slaviti novi europski uspjeh. Dominik Kuzmanović je na kraju imao 15 obrana. Luka Moslavac je sa sedam pogodaka bio prvi strijelac. Po četiri su dali Borna Manci Mićević i Marko Bezjak. Kod gostiju osim prvog strijelca, vrijedi izdvojiti sjajnog Simona Mollera s čak 17 obrana.

U drugom susretu Skupine 2, Skjern je visoko porazio Gorenje Velenje s 45:31. Sljedeći tjedan, 20. veljače u 18.45, Nexe gostuje u Velenju. Nakon 1. kola Nexe i Skjern imaju po četiri, a Savehof tri boda. Gorenje Velenje je posljednje sa samo jednim bodom.

EHF EUROPSKA LIGA: SKUPINA 2, 1. KOLO
NEXE – SAVEHOF 29:28
SKJERN – GORENJE VELENJE 45:31

Foto i tekst: hrs.hr