Događanja

Svečano primanje povodom obilježavanja 25. godišnjice od Olimpijskih igara u Barceloni na koji su po prvi puta nastupili i hrvatski olimpijci

U Gradskoj vijećnici Grada Belišća održan je sastanak Izvršnog odbora Športske zajednice Osječko-baranjske županije i Svečano primanje povodom obilježavanja 25. godišnjice od Olimpijskih igara u Barceloni, gdje su Osječko-baranjsku županiju predstavljali pokojni Matija Ljubek, kanuist Vlado Poslek, kajakaš Zvonimir Krznarić, trener reprezentacije Stjepan Krznarić, streljačica Mirela Skoko-Ćelić, njezin trener Zvonimir Kovačević i veslač Ninoslav Saraga.
Dožupan Osječko-baranjske županije Goran Ivanović-Lac te Siniša Krajač, pomoćnik glavnog tajnika HOO-a zadužen za lokalni sport, uručili su Gradu Belišću, odnosno zamjeniku gradonačelnika Domagoju Varžiću prigodnu zahvalu za promociju i razvoj sporta.
Također, u sklopu svečanosti predstavljen je i Osječko-baranjski sportski godišnjak za 2016. godinu te Sportski vodič Osječko-baranjske županije.
Na kraju svečanosti, Hrvatski olimpijski odbor uručio je kombi Zajednici športskih udruga grada Belišća. Projekt nabave ovoga vozila realiziran je putem natječaja Hrvatskog olimpijskog odbora, a koristit će ga sve sportske udruge s područja grada Belišća.

      galerija >>


Natječaj

Za upis treće generacije studenata na poslijediplomski specijalistički studij „Športsko pravo“ u trajanju od četiri semestra.
Obrazac natječaja i prijavu možete preuzeti na linku:

Preuzmi natječaj


Paraolimpijski dan Osječko-baranjske županije

Vrednujući sport i sportsku rekreaciju kao bitne čimbenike za razvoj djece, a posebno djece s teškoćama te poticanje njihove inkluzije u sportsko-rekreacijske aktivnosti, Športska zajednica Osječko-baranjske županije i Osječko-baranjska županija u suradnji s Hrvatskim paraolimpijskim odborom organizira Paraolimpijski dan Osječko-baranjske županije.

Na Paraolimpijskom danu prezentirat će se sportovi prilagođeni djeci s teškoćama - viseće kuglanje, pikado, boćanje, karate u kolicima, sjedeća odbojka, košarka u kolicima, grappling (hrvanje), plivanje…

Paraolimpijski dan Osječko-baranjske županije održat će se u

srijedu 22. veljače 2017. godine
s početkom u 17:00 sati
u Sportskoj dvorani Jug
(Ulica kralja Petra Svačića 67, Osijek)

Program Paraolimpijskog dana:
1. Video prezentacija paraolimpijskog sporta
2. Praktična prezentacija sportova i klubova namijenjenih za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom

Pozivamo Vas da svojom nazočnošću uveličate ovaj događaj, čiji je cilj uključiti što veći broj djece s teškoćama u sportsko rekreativne aktivnosti, senzibilizirati javnost te poticati zdravi način života.

Poticanje stjecanja stručnih kvalifikacija

Na temelju članka 7. stavka 5. Zakona o sportu („Narodne novine“, broj 71/06, 150/08, 124/10, 124/11, 86/12, 94/13, 85/15 i 19/16), Središnji državni ured za šport subvencionirat će školarine redovitih i izvanrednih studenata koji su kao športaši nastupajući za Republiku Hrvatsku osvojili medalju na olimpijskim igrama, paraolimpijskim igrama i olimpijskim igrama gluhih, na javnim visokim učilištima u Republici Hrvatskoj u svim zvanjima.
Više na linku:

http://www.sdus.hr/natjecaji/poticanje-stjecanja-strucnih-kvalifikacija/

Raspisivanju natječaja za dodjelu “Nagrade Hrvatskog olimpijskog odbora–Matija Ljubek” za 2016. godinu

Odluka o raspisivanju natječaja
Poziv za dostavu prijedloga
Pravilnik o dodjeli Nagrade
Obrazac udruga
Obrazac pojedinci

14. HRVATSKO SAVJETOVANJE O OBUCI NEPLIVAČA

Više..

Europski tjedan mobilnosti

Povodom Europskog tjedna mobilnosti, Informacijski centar Europe Direct Osijek koji djeluje pri Regionalnoj razvojnoj agenciji Slavonije i Baranje, u suradnji s Gradskim savezom za sportsku rekreaciju “Sport za sve” Osijek, organizirao je biciklijadu koja se održala u četvrtak 22.9.2016. u Osijeku. Svake godine od 16. – 22. rujna u Europi se obilježava Europski tjedan mobilnosti - najveći događaj posvećen održivom urbanom prometu. Grad Osijek i Osječko-baranjska županija već tradicionalno ovim povodom 22. rujna organiziraju dan bez automobila zatvaranjem prometa u jednoj ulici u središtu grada. Ove godine to je bila Školska ulica iz koje je biciklijada krenula i u kojoj je završila. Svojim promotivnim/informativnim aktivnostima i u vožnju uključili su se i Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, Športska zajednica Osječko-baranjske županije, Biciklistički klub Osijek 2010 i Udruga za rekreativni biciklizam Kotrljaneri.

Galerija

Povodom Hrvatskog olimpijskog dana održana je promocija sportskog godišnjaka Osječko-baranjske županije, koja se održala u subotu 10. rujna 2016. g. na Srednjoškolskom igralištu.

Galerija

Dani otvorenih vrata u Fitness clubu

Povodom Hrvatskog olimpijskog dana i Europskog tjedna sporta Fitness club u svom prostoru, organizira besplatne treninge za žene s voditeljem i nudi besplatne termine za individualne treninge u teretani.

Više..

Poziv na suradnju za prikupljanje informacija o programima sportskih klubova na području Osječko-baranjske županije

Završetkom Olimpijskih igara u Riu 2016., započinje novi olimpijski ciklus pa je prilika da građanima Osječko-baranjske županije približimo ponude i programe sportskih klubova našeg područja kako bi mogli svoju djecu uključiti u ponuđene sportske aktivnosti.

S obzirom da u rujnu započinje nova školska godina, a i mjesec rujan je mjesec obilježavanja dana Hrvatskog olimpijskog odbora (10.rujna 2016.) te europskog tjedna sporta (10.-17. rujna 2016.), prilika je da se, u suradnji s Glasom Slavonije, objavi prilog u kojem ćemo javnost upoznati s radom svih klubova Županije, s posebnim naglaskom na rad s mlađim uzrastima, posebice početnicima.

Kako bi olakšali objavljivanje priloga, a u svrhu popularizacije sporta i promocije klubova na području Županije, molimo sve županijske sportske saveze, gradske sportske zajednice, Općine te sve klubove-članice Športske zajednice Osječko-baranjske županije da do petka 02. rujna 2016. pošalju sljedeće podatke:

1. NAZIV KLUBA

2. DATUM POČETKA RADA SPORTSKE ŠKOLE U NOVOJ ŠKOLSKOJ GODINI

3. MJESTO/ADRESA ODRŽAVANJA TRENINGA (npr. NSD Gradski vrt, Kneza Trpimira 23, Osijek)

4. DOB ZA KOJU JE POČETAK RADA U ŠKOLI/TRENINZI NAMIJENJENI (od-do)

5. OSOBA ZA KONTAKT

6. KONTAKT TELEFON, MOBITEL ILI E-MAIL

7. MJESEČNA CIJENA RADA U SPORTSKOJ ŠKOLI PO DJETETU

Molimo Vas da nam dostavite i informacije o održavanju manifestacija do kraja kalendarske godine (naziv manifestacije, mjesto i datum održavanja manifestacije, sport i kategorija natjecanja (npr. Xy. Listopada 2016. g., Međunarodni kadetski košarkaški turnir, sportska dvorana Đakovo, dječaci 2002. g.)

Podatke šaljite na email sport-obz@email.t-com.hr ili na FAX 031/215-760.

Molimo da se odazovete ovom pozivu kako bi našim građanima omogućili dostupnost svih relevantnih informacija i što širu paletu programa za djecu. Na taj način omogućit ćemo djeci bavljenje sportom, a samim tim pružit ćemo im i zdraviji način života.

Obilježavanje Hrvatskog olimpijskog dana u 2016. g.

Pozivamo vas da i u 2016. g. obilježite Hrvatski olimpijski dan (10. rujna 2016. g.) kao i Europski tjedan sporta (koji se obilježava u periodu od 10.9.-17.9.2016.), kroz aktivnosti kojima ćete poticati građane na redovito bavljenje sportom.

Početak školske godine i završetak ljetnih godišnjih odmora prilika su da se djeca i rekreativci, kroz obilježavanje Hrvatskog olimpijskog dana i Europskog tjedna sporta, uključe u sportske aktivnosti i sportske programe te da im se na taj način prezentira važnost kretanja kao sastavnog i kvalitetnog načina života.

Molimo Vas da organizirane aktivnosti približite i osobama s invaliditetom u Vašem okruženju.

U prilogu Vam dostavljamo dopis Hrvatskog olimpijskog odbora kao i obrazac izvješća koji, po obavljenoj aktivnosti, dostavljate u Hrvatski olimpijski odbor.

Odluka o izboru zastupnika u Skupštinu Športske zajednice Osječko-baranjske županije

Odluka o izboru zastupnika u Skupštinu Športske zajednice Osječko-baranjske županije - Osijek u mandatnom razdoblju 2016.-2020. g.

Odluka

Održana svečanost 58. tradicionalnog izbora "Sportaš 2015."

U Hrvatskom narodnom kazalištu 05. veljače 2016. godine održana je tradicionalna svečanost izbora najuspješnijih sportaša Osječko-baranjske županije. Najuspješnija sportašica je Donna Vekić, najuspješniji sportaš je Robert Seligman, dok je za najuspješniji kolektiv proglašen Rukometni klub „Nexe“ Našice.
Proglašenje su uvećali sportaši, sportski djelatnici, ali i predstavnici Grada i Županije, među kojima su bili župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić, dogradonačelnik Osijeka Denis Ambruš te pomoćnik glavnog tajnika za Lokalni sport pri Hrvatskom olimpijskom odboru Siniša Krajač.

Fotografije sa svečanosti

Proglašenje najuspješnijih sportaša grada Đakova.

U Hrvatskom Domu kulture, 13. siječnja 2016 godine, u organizaciji Zajednice športskih udruga grada Đakova, okupili su se najuspješniji sportaši i sportski djelatnici, kako bi analizirali sportska dostignuća u 2015. godini te proglasili najuspješnije. Nazočne su pozdravili gradonačelnik Đakova gosp. Zoran Vinković i gosp. Tihomir Benke predsjednik Zajednice športskih udruga grada Đakova. Više na linku:

http://www.djakovo.hr/portal/component/k2/item/1625-najbolji-andrej-kedve%C5%A1-ivana-zirn-hnk-%C4%91akovo-croatia-i-%C5%BErk-%C4%91akovo.html

Proglašenje najuspješnijih u Belišću.

8. siječnja u 2016. u Centru za kulturu Sigmund Romberg u Belišću održana je prigodna svečanost na kojoj su proglašeni najuspješniji sportaši u protekloj godini. Organizator svečanosti je Zajednica športskih udruga grada Belišća čiji je predsjednik Milan Zamaklar na početku pozdravio sve sudionike. Više na linku:

http://www.belisce.hr/novosti/proglaseni-najuspjesniji-sportasi-i-sportski-kolektiv-grada-belisca/

Proglašenje najuspješnijih u Belom Manastiru.

9. siječnja 2016. godine u gradskoj sportskoj dvorani Beli Manastir, u sklopu finala Zimske malonogometne lige u Belom Manastiru, održana je svečanost proglašenja najuspješnijih sportaša, sportskih djelatnika i sportskih kolektiva Belog Manastira i Baranje. Organizator svečanosti je Zajednica športskih udruga grada Belog Manastira čija je predsjednica Evica Čutoraš na početku pozdravila sve sudionike. Pozdravu i čestitkama pridružili su se gradonačelnik Ivan Doboš i predsjednica Gradskog vijeća Jadranka Sabljak.
Više na linkovima:
http://baranja.24info.hr/najbolji-sportski-kolektiv-grada-b-manastira-za-2015-god-je-zenski-rukometni-klub-baranja/https://www.facebook.com/media/set/?set=a.988416271217529.1073742190.388001557925673&type=3
http://baranja.24info.hr/najuspjesnije-mlade-sportske-nade-grada-beloga-manastira/

Važnost roditeljske uloge u sportu

Športska zajednica OBŽ u suradnji s tvrtkom Mentalni trening organizira besplatno predavanje „Važnost roditeljske uloge u sportu“.

Predavanje je namijenjeno za roditelje, sportaše, trenere i ostale zainteresirane, a održat će se u četvrtak 22. listopada 2015. g. s početkom u 18,00 sati u Studentskom centru Osijek, Istarska 5, Kongresna dvorana, II kat.

Predavanje će održati vrhunski stručnjaci za mentalnu pripremu sportaša.

Poziv

Polaganje za viši stupanj zvanja osječkih karate klubova Esseker i Kuna

picture

U četvrtak, 11. lipnja, održano je zajedničko polaganje za viši stupanj zvanja osječkih karate klubova Esseker i Kuna u dvorani Gradski vrt. Ovim polaganjem nastavljena je tradicionalno dobra suradnja dvaju karate klubova.
Kandidati za polaganje prikazali su svoje znanje i vještine pred uglednom i brojnom komisijom od kojih izdvajamo: Joco Đukić 6. DAN, Željko Tampolja 6. DAN, Živko Kalanj 5. DAN.


Žuti: BORNA NAĐ, NOA NAĐ, DOMAGOJ PECKOZIĆ, JAN POPOVIĆ, ROKO BABAN GAGES, ERIKA ŠINKO, BRUNA KOVAČIĆ, ALAN JAKOBFI, BARBARA ŠUSTER, LUKA MALIGEC, TONI BIČVIĆ, BRUNO SIVAK
Narandžasti: BORNA KOVAČIĆ, LUKA BAĆANI, DOROTEA ŽIVALJ, PAULA JURIŠIĆ, KARLA KARAČIĆ
Crveni: ANDRIJA JONJIĆ, VIKTOR LJUBIČIĆ, EMA MARKOVIĆ, MARTA MILINKOVIĆ, LEO NIĆIN, LORELEI TEIS, ADELEID TEIS, BORNA SIVAK
Zeleni: LUKA KURTOVIĆ, TIN KULAŠ, LUKA LEKO
Plavi: BORNA PLAZIBAT
Ljubičasti: SLAVKO ČANDRLIĆ, FILIP DUBRAVAC, KRISTIJAN NEDELJKOVIĆ, PATRIK IFKO
Smeđi: LEON IFKO
Crni - 1. DAN: TIN DUJMOVIĆ

Nagrada „Školski sport“

picture

Hrvatski školski sportski savez, već tradicionalno, na kraju godine dodjeljuje nagrade najuspješnijim školskim sportskim društvima te pojedincima u protekloj školskoj godini.
Na svečanosti koje je održana 22. prosinca 2014. u velikoj dvorani Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta u Zagrebu dodijeljene su:

- nagrada za životno djelo
- tri (3) godišnje nagrade za doprinos razvoju školskog sporta u šk. god. 2013./2014.
- najboljim školskim sportskim društvima osnovnih škola – tri (3) nagrade
- najboljim školskim sportskim društvima srednjih škola – tri (3) nagrade

Školski športski savez Osječko-baranjske županije kandidirao je svoje predstavnike u kategoriji „Nagrada za životno djelo“ i „Godišnja nagrada za doprinos razvoju školskog sporta u 2013./2014.“.
Gosp. Miroslav Birovljević, učitelj tjelesne i zdravstvene kulture iz Valpova (OŠ Matije Petra Katančića, Valpovo) predložen je za nagradu za životno djelo, dok je Mirela Šunda, profesorica tjelesne i zdravstvene kulture iz Đakova (Gimnazija Antuna Gustava Matoša Đakovo) predložena za godišnju nagradu.
Odlukom Izvršnog odbora Hrvatskog školskog športskog saveza nagrade za doprinos razvoju školskog sporta u Republici Hrvatskoj u školskoj godini 2013./2014., u kategoriji srednjih škola dobila je Mirela Šunda, profesorica TZK Gimnazije Antuna Gustava Matoša iz Đakova.

Održana svečanost 57. tradicionalnog izbora "Sportaš 2014."

picture

U Hrvatskom narodnom kazalištu 19. prosinca 2014. godine održana je tradicionalna svečanost izbora najuspješnijih sportaša Osječko-baranjske županije.
Najuspješnija sportašica je Donna Vekić, najuspješniji sportaš je Robert Seligman, dok je za najuspješniji kolektiv proglašen Ženski nogometni klub Osijek.
Priznanje za poseban doprinos razvoju i popularizaciji sporta, koje Športska zajednica Osječko-baranjske županije dodjeljuje svake godine pojedincima s područja djelovanja Zajednica sportskih udruga gradova naše županije, za 2014. godinu za područja djelovanja Zajednice športskih udruga grada Osijeka dodijeljeno je Ljubomiru Miloševiću.
Proglašenje su uvećali sportaši, sportski djelatnici, ali i predstavnici Grada i Županije, među kojima su bili gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić te župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić.

Prezentacija - Novi Zakon o udrugama

Prezentaciju o Novom Zakonu o udrugama možete preuzeti sa donjeg linka.


Prezentacija

Priopćenje za tisak 3. 11. 2014.

Povijesna prekretnica: Ujedinjeni narodi priznaju autonomiju sporta

Danas je Međunarodni olimpijski odbor pozdravio povijesno priznanje Ujedinjenih naroda autonomije MOO-a i sporta.

Priznanje je izraženo u rezoluciji koja je usvojena konsenzusom na 69. redovnoj sjednici Opće skupštine UN-a u New Yorku. Dokument navodi da Opća skupština „podupire neovisnost sporta kao i misiju MOO-a vođenjem olimpijskog pokreta“.

Predsjednik MOO-a Thomas Bach naglasio je potrebu za autonomijom sporta u svom govoru pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda u New Yorku u studenom 2013. „Sport je jedino područje ljudskog postojanja koje je postiglo univerzalni legalitet“, tada je rekao. „Ali da bi se taj legalitet primijenio širom svijeta, sport mora uživati odgovornu autonomiju. Politika mora poštovati tu sportsku autonomiju“.

Rezolucija potvrđuje sport sredstvom promicanja obrazovanja, zdravlja, razvoja i mira te naglašava važnu ulogu MOO-a i olimpijskog pokreta u postizanju tih ciljeva.

Ona priznaje „da se velika međunarodna sportska natjecanja trebaju organizirati u duhu mira, međusobnog razumijevanja, prijateljstva, tolerancije i nedopustivosti diskriminacije bilo koje vrste te da se treba poštovati ujedinjujuća i pomirbena priroda takvih natjecanja“. To jasno podrazumijeva poticanje punog sudjelovanja na sportskim natjecanjima. Stoga su bojkoti nespojivi sa zahtjevom UN-a da se poštuju vrijednosti sporta.

„Srdačno pozdravljamo tu rezoluciju kao povijesnu prekretnicu u odnosima između sporta i politike“, rekao je danas predsjednik Bach. „Moramo stvarati partnerstva s političkim organizacijama koja se temelje na ovom priznanju autonomije sporta. U tom pogledu, odlični odnosi između UN-a i MOO-a mogu poslužiti kao primjer odnosima na nacionalnoj razini između nacionalnih olimpijskih odbora i njihovih vlada. Odnos s vladama zahtijeva trajnu političku neutralnost sporta“.

UN je potvrdio Olimpijsku povelju, osobito Načelo 6, da „je bilo koji oblik diskriminacije nespojiv s pripadnošću olimpijskom pokretu“. Ta potvrda odražava odgovornost MOO-a da se načelo 6 i Olimpijska povelja u potpunosti poštuju na olimpijskim igrama i u olimpijskim aktivnostima.

Međutim, kao sportska organizacija, MOO nema mandat nametanja mjera suverenim državama izvan područja svog djelovanja. Olimpijske igre mogu pokazati svijetu i zemlji domaćinu da je mirno društvo moguće, da nadmetanje među ljudima može biti skladno i da se poštuje dostojanstvo svih.

U pismu upućenom predsjednicima 205 nacionalnih olimpijskih odbora, predsjednik MOO-a ih je pozvao na jačanje autonomije sporta u njihovim zemljama. Osim toga, u dijalogu s nacionalnim političkim vođama trebaju ih potaknuti „da daju sportu dužno poštovanje u kontekstu Razvojnog plana UN nakon 2015“.

„Bitno je da NOO-i surađuju s nacionalnim vladama u integraciji sporta u te ciljeve, osobito u područjima obrazovanja, zdravlja, urbanog planiranja, društvene kohezije i izgradnje mira“, napisao je predsjednik Bach.

Objava Opće skupštine UN-a izvršena je nakon dvogodišnjeg izvješća glavnog tajnika UN-a o sportu za razvoj i mir. Mario Pescante, član MOO-a i stalni promatrač MOO-a u Ujedinjenim narodima, predstavljao je MOO, koji u UN-u uživa status promatrača od 2009.

U svom govoru u ime MOO-a, Pescante je rekao: „Suradnja MOO-a s UN-om pokazuje pozitivan utjecaj koji proizlazi iz djelovanja sporta, poslovnog svijeta, politike, kulture i drugih aspekata društva. Sport može promijeniti svijet, ali ne može sam mijenjati svijet. Stoga se MOO, predvođen predsjednikom Thomasom Bachom, povezuje više nego prije s političkim i poslovnim vođama na najvišim razinama“.

Glavni tajnik ponovno će se obratiti Općoj skupštini UN-a na svojoj 71. sjednici o provođenju inicijativa koje su kratko prikazane u rezoluciji tijekom dnevne točke dnevnog reda pod nazivom „Sport za razvoj i mir“.

Inicijativa za izmjenu i dopunu članaka 75. i 76. Zakona o sportu

Poštovani,

Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta je 29. listopada 2014. godine na službenoj web stranici Ministarstva objavilo savjetovanje s javnošću putem Obrasca za prethodnu procjenu učinaka propisa u odnosu na Zakon o dopunama Zakona o sportu. Predmetnom procedurom pokreće se inicijativa za izmjenu i dopunu članaka 75. i 76. Zakona o sportu, kao i donošenje eventualnih drugih pravilnika, odluka i sl. vezano uz predmetnu materiju koja se odnosi na donošenje i provedbu programa javnih potreba sporta na nacionalnoj i lokalnoj, odnosno županijskoj razini. Ministarstvo poziva da svi zainteresirani dostave svoje prijedloge i primjedbe uz jasna obrazloženja i to putem obrasca sudjelovanja u savjetovanju koji možete preuzeti na stranicama MZOS, a koji su priloženi i ovom pismu.

U točki 2. objavljenog Obrasca za prethodnu procjenu navodi se da je cilj dopune Zakona o sportu: definiranje procedura i pravila kojim bi se uredila pitanja sadržaja i načela izrade programa javnih potreba u sportu, način financiranja i izrade financijskog plana, način izvještavanja o izvršenim programima i utrošku financijskih sredstava te pitanja odgovornosti u slučaju nepravilnosti u postupku izvršenja programa javnih potreba.“

Uz navedeni cilj u prethodnoj procjeni za dopunu Zakona o sportu potrebno je naglasiti činjenicu da u pogledu definiranja elemenata za izradu programa javnih potreba u sportu, već sedmu godinu od usvajanja Zakona o sportu nije donesen zakonom propisani Nacionalni program sporta (članak 2. Zakona), koji bi trebao biti temelj za izradu programa kao i zadaća svakog od dionika u sustavu sporta, niti neki drugi strateški dokument o razvoju sporta, te se otvara pitanje temelja za utvrđivanje programa javnih potreba sporta.

Nadalje kada se u navedenom cilju utvrđuje potreba definiranja dodatnih normi za izradu financijskih planova, izvještavanja o izvršenim programima i utrošku sredstava predmetno se nužno nadovezuje na novi propis koji je tek donesen i stupa na snagu od 1. siječnja 2015. godine, a to je Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija.
Naime članak 5. navedenog novog Zakona utvrđuje norme o „Izradi i izvršavanju financijskih planova“, članak 6. o „Izvješću o potrošnji proračunskih sredstava“, članak 28. o „Financijskom izvještavanju“, članak 45. Zakona utvrđuje kazne za neprofitnu organizaciju i nadležnu osobu ukoliko ne podnosi izvješće o realizaciji proračunskih sredstava….
Uz navedeno tu je i Zakon o udrugama koji je stupio na snagu 1. listopada 2014. godine koji u članku 34. govori o „Obvezama i odgovornosti udruga financiranih iz javnih izvora“, i članak 36. koji govori o“ odgovornosti za obveze udruge“, kao i ostali članci, koji uređuju predmetne odnose u pripremi, provedbi i izvještavanju o realizaciji programa javnih potreba sporta.
Predmetne propise navodimo jer ih u ovom ukupnom procesu treba imati na umu, te utvrditi i osigurati njihovu skladnu primjenu, pogotovo što konkretne odredbe izmjene i dopune Zakona o sportu, koje se planiraju propisati u ovoj proceduri nisu navedene/objavljene.

Ostvareni rezultati hrvatskih sportaša, selekcija i klubova govore o uspješnosti poslovanja i provedbe programa javnih potreba sporta na svim razinama, a postojeći propisi nameću brojne administrativne obveze sportskih udruga u njihovom poslovanju, te u daljnjem donošenju propisa smatramo nužnim uzeti u razmatranje, što predmetna procedura ne čini, zahtjev sporta i sportskih udruga svih razina za uspostavljanje zakonskih i drugih mogućnosti za ostvarenje dodatnih sredstava za sport (porezne olakšice, reguliranje Internet klađenja radi ostvarivanja dodatnih prihoda za sport i sl.)

Sukladno navedenom pozivamo vas da se uključite u predmetno savjetovanje očitovanjem, podnošenjem prijedloga i primjedbi putem priloženog Obrasca za prethodnu procjenu u pripremi dopune Zakona o sportu, u ovom e-mailu ili na stanicama MZOS.
Rok za dostavu obrasca s očitovanjem MZOS, elektronskim putem na sport@mzos.hr je 13. studeni 2014. godine, a ukoliko želite da HOO objedini očitovanja u zajednički stav sporta, uvažavajući odredbu članka 51. stavak 1. alineja 2.,3. i 6. Zakona o sportu, da HOO usklađuje aktivnosti svojih članica u ostvarivanju ukupnog programa sporta, dostavite nam svoje očitovanje do 10. studenog 2014. godine na e-mail hoo@hoo.hr, kako bi mogli objediniti prijedloge prema MZOS.

Predsjednik HOO-a, dr.sc. Zlatko Mateša
Glavni tajnik HOO-a, Josip Čop, dipl.oec.


Prilozi:
Obrazac prethodne procjene za dopunu Zakona o sportu
Obrazac za dostavu očitovanja za dopunu Zakona o sportu

Nacrt pravilnika o sadržaju i načinu vođenja Registra udruga Republike Hrvatske

Poštovani,

Slijedom članka 22. stavak 5. Zakona o udrugama (NN 74/14), koji je stupio na snagu 1. listopada 2014. godine, pripremljen je Nacrt pravilnika o sadržaju i načinu vođenja Registra udruga Republike Hrvatske.
Obavještavamo vas da je Ministarstvo uprave otvorilo savjetovanje sa zainteresiranom javnošću za Nacrt pravilnika o sadržaju i načinu vođenja Registra udruga Republike Hrvatske (u koji se upisuju sve sportske udruge) i Registra stranih udruga u Republici Hrvatskoj.

Nacrtom pravilnika o sadržaju i načinu vođenja Registra udruga Republike Hrvatske i Registra stranih udruga u Republici Hrvatskoj propisuje se oblik i sadržaj registra udruga i registra stranih udruga, zahtjeva za upis u registar udruga, zahtjeva za upis promjena u registar udruga, sadržaj izvatka iz registra udruga, razvrstavanje udruga, način podnošenja zahtjeva za upis u registar udruga, te način upisa i vođenja registra udruga, zbirki isprava, prestanak postojanja udruga sa svojstvom pravne osobe.

S obzirom na članak 24. Zakona o udrugama kojim je propisana javnost registara, odredbama članaka 4. i 14. Nacrta pravilnika, propisan je sadržaj registra udruga koji će biti javno objavljeni na internetskoj stranici Ministarstva uprave čime će se osigurati veća javnost podataka o udrugama, pa tako i sportskim udrugama. Pored podataka upisanih u registre biti će javno objavljeni i statuti udruga.

Sastavni dio Nacrta pravilnika su i Popis ciljanih skupina i Klasifikacija djelatnosti udruga u registru udruga.

Člankom 3. Nacrta pravilnika propisano je da se udruge u registru udruga u svrhu statističkih pregleda, razvrstavaju prema obliku udruživanja, prema ciljanim skupinama i prema djelatnostima propisanim statutom udruge.

Udruge se samostalno opredjeljuju i razvrstavaju na primarnu ciljanu skupinu i ostale ciljane skupine te se samostalno, sukladno svome statutu opredjeljuju kako će biti razvrstane prema djelatnostima, pri čemu su obvezne opredijeliti se za jedno primarno područje djelovanja odnosno primarnu djelatnost, a mogu se opredijeliti za više ostalih područja djelovanja odnosno djelatnosti koje sukladno statutu obavljaju ili namjeravaju obavljati. Želimo skrenuti pažnju da je u Nacrtu klasifikacije djelatnosti udruga područje sporta podijeljeno na dva područja Sport I. i Sport II. – područje 16. i 17., u tekstu klasifikacije djelatnosti udruga, prema kojima će sportske udruge same moći odabrati konkretnu djelatnost. Usklađenje statuta sportskih udruga sa odredbama Zakona o udrugama, koje treba provesti do 30. rujna 2015. godine trebat će se registrirati upravo po predmetnim novim pravilima sadržanim u Nacrtu Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja Registra udruga Republike Hrvatske, sa pripadajućim klasifikacijama po djelatnostima, obliku udruživanja i ciljanim skupinama, nakon njihovog usvajanja.

Sportski klubovi, savezi, sportske zajednice i svi drugi predstavnici zainteresirane javnosti svoje prijedloge i komentare mogu dostaviti najkasnije do 23.11.2014. godine , putem obrasca na mail adresu: savjetovanje@uprava.hr. Mole se svi koji podnose obrazac za sudjelovanje o predloženom Nacrtu pravilnika i klasifikaciji da osim na navedenu e-mail adresu Ministarstva uprave, iste obrasce dostave i na znanje Uredu za udruge Vlade Republike Hrvatske gordana.obradovic@uzuvrh.hr kao i Hrvatskom olimpijskom odboru biserka.vrbek@hoo.hr , u istom roku.

Više možete pročitati putem poveznice:
http://www.uprava.hr/default.aspx?id=15058

U slučaju pitanja ili potrebe za dodatnim informacijama možete se obratiti Biserki Vrbek, pomoćnici glavnog tajnika za pravne i zajedničke poslove (biserka.vrbek@hoo.hr)

Uz pozdrav,
Predsjednik HOO-a, dr.sc. Zlatko Mateša
Glavni tajnik HOO-a, Josip Čop, dipl.oec.

Prilozi:
Nacrt pravilnika o sadržaju i načinu vođenja Registra udruga Republike Hrvatske
Popis ciljanih skupina
Klasifikacija djelatnosti udruga u registru udruga
Obrazac sudjelovanja u savjetovanju o nacrtu zakona


Novi Zakon o udrugama

Poštovani,

obavještavamo Vas da je izašao novi Zakon o udrugama NN 74/14., koji je stupio na snagu 1. listopada 2014. g te Vas molimo da o istom obavijestite svoje članice. Novi Zakon donosi puno novina i obveza koje zahtijevaju usklađenje naših i Vaših akata s novim Zakonom o udrugama.
Postoji velika vjerojatnost da se u Osijeku za potrebe sporta organizira seminar/tumačenje novog Zakona o udrugama, ali o tome ćemo Vas obavijestiti na vrijeme nakon obavljenih dogovora s Ministarstvom i Hrvatskim olimpijskim odborom.

Prilog granskim savezima
Prilog zajednicama športskih udruga

Promocijski dan „Karijera nakon sportske karijere“

picture

U Osijeku je 29. siječnja 2014. godine, u suradnji Hrvatskog olimpijskog odbora, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Športske zajednice Osječko-baranjske županije, održan Promocijski dan „Karijera nakon sportske karijere“.
Projekt je predstavila koordinatorica prof. dr. sc. Romana Caput-Jogunica, a o važnosti teme govorili su i ministar znanosti, obrazovanja i sporta doc. dr. sc. Željko Jovanović, dr. med., mr. oec., župan Osječko-baranjske županije dr. sc. Vladimir Šišljagić dr. med. i prof. dr. sc. Anđelka Peko prorektorica za nastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.
Zvjezdana Tuma-Pavlov dipl.iur, prezentirala je stanje sporta i stručni kadar u sportu Osječko-baranjske županije, dok je Željko Bagarić dipl. oec, predstojnik HZZ Područnog ureda Osijek, prezentirao stanje stručnih kadrova u sportu, mogućnosti zapošljavanja i potreba na području Osječko-baranjske županije.
O svojim dual karijerama govorili su sportaši David Šain, Tea Šojat i Antonia Šakić.
Primjerima dobre prakse predstavili su se: I. Gimnazija Osijek, Privatna gimnazija Gaudeamus, Odbor za sport Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, Studijski centar za izobrazbu trenera Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao i Veleučilište Lavoslava Ružičke iz Vukovara.
Zakonodavnim okvirom i EU smjernicama razvoja karijere nakon sportske karijere, kao i mogućnostima zapošljavanja u sportu, zaokružen je Promocjski dan u Osijeku.
Na kraju, svoj doprinos putem diskusije kroz pitanja, razmišljanja, kao i svoja iskustva, dali su prisutni učenici i zainteresirani slušatelji.
Moderatorica Promocijskog dana „Karijera nakon sportske karijere“ u Osijeku bila je Mirna Rajle Brođanac.
Preuzmite sve dokumente i prezentacije u jednoj zip datoteci.(8MB)
Pogledajte reportažu "Karijera nakon sportske karijere" u trajanju 05:29.

Dožupan Vulin podjelio dresove u Belom Manastiru

picture

11. studenog 2013. godine dožupan Dragan Vulin u nazočnosti belomanastirskog gradonačelnika Ivana Doboša i predsjednice Gradskog vijeća Belog Manastira Jadranke Sabljak uručilo je dresove školskim sportskim društvima s područja Baranje, kao i lopte za nogometno središte Beli Manastir. Na području Baranje djeluje 14 školskih sportskih društava (11 osnovnoškolska i 3 srednjoškolska društva). U ovom trenutku najzapaženije rezultate ostvaruju osnovnoškolci u rukometu i gimnastici za djevojčice te odbojci, stolnom tenisu i malom nogometu za dječake, srednjoškolke u odbojci, krosu i rukometu, dok su srednjoškolci Baranje uspješni u malom nogometu i krosu. U protekloj školskoj godini na području Osječko-baranjske županije ukupno je održano 48 županijskih i 17 poluzavršnih (regionalnih) natjecanja, a Baranjci su sudjelovali u 32 natjecanja s ukupno 310 učenika . Na Državnom prvenstvu školskih sportskih društava za 5. i 6. razrede osnovnih škola Republike Hrvatske, Osječko-baranjsku županiju predstavljale su rukometašice Darde.

Župan Vladimir Šišljagić uručio dresove Đakovčanima

picture

12. studenog 2013. godine Vladimir Šišljagić posjetio je Školski športski savez grada Đakova te nastavio niz posjeta školskim sportskim društvima s područja Osječko-baranjske županije. U društvu gradonačelnika Đakova, gosp. Zorana Vinkovića, predsjednika Školskog športskog saveza Osječko-baranjske županije, gosp. Zlatka Kraljevića te predsjednika Školskog športskog saveza grada Đakova gosp. Tihomira Benkea, župan je uručio sportske dresove predstavnicima školskih sportskih društava đakovštine. Školski športski savez grada Đakova jedan je od najaktivnijih školskih saveza Županije, a objedinjuje rad 17 školskih sportskih društava (14 osnovnoškolska i 3 srednjoškolska društva). Aktivnost Saveza očituje u broju ekipa na natjecanjima i visokom razinom postignutih rezultata u svim kategorijama (osnovne i srednje škole, muška i ženska konkurencija), kao i domaćinstvima natjecanja na županijskoj i regionalnoj razini. Generacija rukometašica koje su još u osnovnoj školi, pod vodstvom Ivana Duvnjaka osvojile Državno prvenstvo, sada, kao rukometašice ŠSD Mladost '96, pod vodstvom Mirele Šunda, nastavljaju niz sjajnih rezultata. Sudionice su Svjetskog školskog prvenstva 2012. godine, a u 2013. postale su državne prvakinje srednjih škola s pravom nastupa na sljedećem Svjetskom školskom prvenstvu 2014. godine. Košarkaši i košarkašice, dostojni su suparnici školskim sportskim društavima osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske na Državnom prvenstvu što je rezultiralo osvajanjem srebra u 2012. godini u konkurenciji dječaka osnovnih škola. ŠSD Mladost '96 iz Đakova, proglašeno je najuspješnijim školskim sportskim društvom u 2012. i 2013. godini. Gospodinu Veselinoviću, predsjedniku nogometnog središta Đakova, župan je uručio nogometne lopte za klubove s područja đakovštine.

Podjela dresova i u Našicama

picture

Dožupan Dragan Vulin posjetio je 13. studenog 2013. godine Školski športski savez grada Našica te je u društvu dopredsjednika Gradskog vijeća Našica gosp. Hrvoja Šimića, predsjednika Školskog športskog saveza Osječko-baranjske županije gosp. Zlatka Kraljevića te predsjednika Školskog športskog saveza grada Našica gosp. Marka Žigića, uručio sportske dresove za 8 školskih sportskih društava s područja Našica. U sustavu županijskih natjecanja u 2012./2013. školskoj godini sudjelovala je 21 ekipa s područja Našica, a čak 6 ekipa osvojilo je naslov županijskog prvaka te steklo pravo nastupa na regionalnim natjecanjima (mali nogomet dječaci, kros dječaci, rukomet dječaci, šah dječaci, mali nogomet dječaci 5.i 6. razreda i stolni tenis djevojke). 3 našičke ekipe predstavljalo je Osječko-baranjsku županiju na Državnom prvenstvu školskih sportskih društava Republike Hrvatske (stolni tenis djevojke, rukomet dječaci i mali nogomet dječaci 5. i 6. razreda). Najviše uspjeha imali su nogometaši osvojivši srebro u konkurenciji 5. i 6. razreda osnovnih škola. Dožupan Vulin uručio je lopte za nogometno središte Našica, a preuzio ih je Ivica Valenčak predsjednik nogometnog središta.

Župan posjetio Donji Miholjac

picture

Osječko-baranjski župan gosp. Vladimir Šišljagić nastavio je s obilaskom gradskih školskih sportskih saveza i nogometnih središta Osječko-baranjske županije. Nakon otvaranja županijskih školskih sportskih natjecanja i podjele dresova u Valpovu, 8. studenog posjetio i Školski sportski savez grada Donjeg Miholjca. Školski športski savez grada Donjeg Miholjca, najmanji je školski savez Županije, a objedinjuje rad 4 osnovnoškolska sportska društva i jednog srednjoškolskog sportskog društva. Iako brojčano najmanji, ostvarenim rezultatima na županijskim i poluzavršnim natjecanjima, svake godine, školska sportska društva s područja Donjeg Miholjca ostvaruju normu za nastup na Državnom prvenstvu školskih sportskih društava Republike Hrvatske. Iako su aktivni u svim "školskim" sportovima, posebice se ističu u malom nogometu za dječake i mladiće, stolnom tenisu za djevojčice i odbojci za djevojke. U 2012. godini godini najznačajniji rezultat ostvarile su šahistice osvajanjem naslova prvakinja Hrvatske za osnovne škole Republike Hrvatske. Prilikom posjeta, župan je uručio 70 kompleta dresova predstavnicima (učenicima-sportašima) školskih sportskih društava s područja Donjeg Miholjca i lopte za 18 klubova nogometnog središta Donji Miholjac.

Početak županijskih natjecanja školskih sportskih društava Osječko-baranjske županije

picture

Prilikom početka županijskih natjecanja školskih sportskih društava Osječko-baranjske županije u 2013./2014. školskoj godini, Osječko-baranjski župan gosp. Vladimir Šišljagić uručio je dresove za školska sportska društva koja djeluju u sklopu Gradskog saveza školskih sportskih društava sjedište Valpovo; OŠ Matije Petra Katančića, Valpovo, OŠ Ladimirevci, Ladimirevci, OŠ Ivane Brlić Mažuranić, Koška, OŠ Ivana Kukuljevića, Belišće, OŠ Petrijevci, Petrijevci i Srednja škola Valpovo.
Kompleti dresova (14 majica i 14 hlačica) osigurani su za sva školska sportska društva s područja Osječko-baranjske županije.Hrvatski olimpijski dan

picture

U suorganizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora, Športske zajednice Osječko-baranjske županije, Zajednice športskih udruga grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i Športskih objekata u Osijeku je 10. rujna 2013. održana središnja proslava Hrvatskog olimpijskog dana za Republiku Hrvatsku.
Na srednjoškolskom igralištu okupilo se 1500 sudionika koji su sportskim aktivnostima uveličali manifestaciju. 31 udruga prezentirala je svoj rad i pozvala djecu, roditelje, rekreativce i građene da odaberu sport za sebe.
Svečanost otvaranja započela je doskokom padobranaca koji su donijeli olimpijsku zastavu, pozdravnim govorima dogradonačelnika Vladimira Hama, župana Vladimira Šišljagića i pomoćnika glavnog tajnika HOO-a Siniše Krajača. Manifestaciju je otvorio svjetski prvak u veslanju David Šain.

PROGRAM MANIFESTACIJE HRVATSKI OLIMPIJSKI DAN - Utorak, 10.9.2013. - Osijek

 

Održana konferencija za novinare

picture

U petak 6. rujna 2013. godine u prostorijama NSD Gradski vrt s početkom u 12 sati održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program Hrvatskog olimpijskog dana.
Glavni tajnik Športske zajednice Osječko-baranjske županije Dubravko Ižaković predstavio je projekt HOD-a, dok su Drago Nikolić (v.d. tajnika Zajednice športskih udruga grada Osijeka) i Gordana Veselić (glavni koordinator provedbe HOD-a u Osijeku) prezentirali program održavanja manifestacije.
Središnja proslava Hrvatskog olimpijskog dana održat će se 10. rujna 2013. godine na Srednjoškolskom igralištu u Osijeku s početkom u 17,00 sati.

Hrvatski olimpijski dan

10. rujna 1991. g. u Zagrebu je održana osnivačka sjednica krovne hrvatske sportske organizacije – Hrvatskog olimpijskog odbora te se svake godine u Hrvatskoj taj dan obilježava kao Hrvatski olimpijski dan. Projekt se provodi sedmu godinu zaredom te je po prvi puta, na inicijativu Športske zajednice Osječko-baranjske županije, Hrvatski olimpijski odbor donio odluku da se središnja proslava organizira van Zagreba i to u Osijeku. Mjesec rujan u Osječko-baranjskoj županiji proteći će u znaku sportskih aktivnosti i Hrvatskog olimpijskog odbora. Grand prix Osijek Žito Challenge Cup 2013., Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora, kolegij tajnika Športskih zajednica Republike Hrvatske…, samo su neka od događanja koja će obilježiti sportski mjesec.

Hrvatski olimpijski dan je projekt sporta i olimpizma diljem Hrvatske, a ima tri cilja:

- masovnije uključivanje građana u razne oblike sportskih aktivnosti i podizanje svijesti o važnosti redovnog bavljenja tjelesnim aktivnostima;

- razvijanje svijesti o ulozi sporta u službi društva;

- edukacija mladih o olimpijskom pokretu i njegovom značaju u svijetu.

Organizacija sportskih aktivnosti povodom HOD-a je sredstvo za poticanje građana na redovito kretanje i bavljenje sportom; svrha HOD-a nije jednokratna organizacija sportskih aktivnosti, nego trajno podizanje svijesti o važnosti kretanja. Središnja proslava obilježavanja dana Hrvatskog olimpijskog odbora održat će se u suorganizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora, Športske zajednice Osječko-baranjske županije, Zajednice športskih udruga grada Osijeka, Športskih objekata, Osječko-baranjske županije i grada Osijeka. Obilježavanje HOD-a u Osijeku uveličat će vrhunski sportaši Osijeka i Osječko-baranjske županije. Ovim putem pozivamo djecu, roditelje, rekreativce i građane da se odazovu središnjoj proslavi obilježavanja dana Hrvatskog olimpijskog odbora,

10. rujna 2013. godine na Srednjoškolskom igralištu tijekom cijelog dana, a središnji dio manifestacije od 17.00 do 21.00 kroz niz aktivnosti i događanja

Obilježavanje dana Hrvatskog olimpijskog odbora
Natjecanja – prikazi sportova

- natjecanja;

- prezentacija sportova (rukomet, nogomet, košarka, veslanje, atletika…);

- igra ;

- zabava.

Sportski sajam

- odaberi sport;

- poziv djeci, roditeljima, građanima na sportsko-rekreativne aktivnosti;

- prezentacija sportske opreme;

- prezentacija i prikaz ponude klubova.

U slučaju lošeg vremena manifestacija će se održati u ŠD "Zrinjevac", Reisnerova 46a, Osijek.
Prilog

Dan Univerzalne športske škole Osječko-baranjske županije

18. svibnja 2012. godine s početkom u 15,30 sati održat će se Dan univerzalne športske škole Osječko-baranjske županije. 100ak djece okupit će se u dvorištu Galerije likovnih umjetnosti Osijek i prezentirati stečena znanja. Pozivamo sve zainteresirane za šport, kulturu, pjesmu i igru da nam se priključe i svojom nazočnošću uvelićaju našu manifestaciju.

Olimpijski festival dječjuh vrtića Osječko-baranjske županije

Hrvatski olimpijski odbor već jedanaestu godinu, u suradnji sa Športskim zajednicama županija, organizira i provodi Olimpijski festival dječjih vrtića.Domaćin Festivala Osječko-baranjske županije ove godine bila je Zajednica športskih udruga grada Đakova koja je ugostila vrtiće s područja čitave Županije. Na stadionu NK "Croatie" Đakovo pod motom "I ja ću biti olimpijac" održana je promocija dječjeg športa, igre i veselja.
Festival je otvorio gradonačelnik Đakova gosp. Zoran Vinković, koji je uručio medalje i priznanja najuspješnijim vrtićima.

Školska športska duršva Osječko-baranjske županije

Školska športska duršva Osječko-baranjske županije ostvarila su izniman uspjeh na Državnom natjecanju školskih športskih društava Republike Hrvatske, koje se održalo 2.-8. svibnja 2012. godine u Poreču. 12 osnovnoškolskih društava i 5 srednjoškolskih, putem izlučnih natjecanja, ostvarilo je pravo nastupa na Završnici natjecanja (Državnom prvenstvu) te su ostvarila zapeženi rezultat. Djecu s teškoćama u razvoju predstavili su učenici Centra za odgoj i obrazovanje "Ivan Štark" (ŠŠD Duga).
Prilog

Grand prix Osijek 2012. Žito Challenge Cup

38 zemalja Svijeta najavilo je dolazak na četvrto izdanje Svjetskog kupa u gimnastici koji će se i ove godine održati u Osijeku. Prema najavama Osijek će ugostiti gotovo 400 gimnastičara i gimnastičarki te pratećeg osoblja.
Dvorana Gradski vrt od 27. do 29. travnja 2012. godine ponovno će ugostiti svjetsku gimnastičku elitu, a za posjetitelje najatraktivniji će biti nastupi domaćih snaga - Roberta Seligmana, Tomislava Markovića, Filipa Udea, Marija Možnika, Tine Erceg, Tijane Tkalčec i ostalih.
Športska zajednica poziva sve ljubitelje gimnastike i športa da uveličaju ovu manifestaciju i podrže naše reprezentativce u Nastavno športskoj dvorani "Gradski vrt" u petak 27. travnja (14-18h kvalifikacije), u subotu 28. travnja (15:30-18h finale po spravama) i u nedjelju 29. travnja (15:30-18h finale po spravama).

Primanje kod župana

14. ožujka 2012. godine Osječko-baranjski župan primit će delegaciju rukometašica ŠŠD Mladost '96 koje su pobjedama na Županijskom, Poluzavršnom i Završnom natjecanju Kupa ISF ostvarile pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu školskih športskih društava srednjih škola u rukometu za djevojke.
Primanje je upriličeno u 9:30 sati.

ŠŠD MLADOST '96

Na završnici Kupa ISF školskih športskih društava u rukometu za djevojke i mladiće 1995., 1996. i 1997. godišta, u konkurenciji djevojaka, školsko športsko društvo Mladost '96 Gimnazije Antuna Gustava Matoša iz Đakova osvojilo je prvo mjesto te ostvarilo pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu 2012. godine.

      više >>

Joško VLAŠIĆ u Osijeku

U četvrtak 24. studenog 2011. godine s početkom u 17,00 sati u Nastavno športskoj dvorani Gradski vrt, Joško Vlašić, prof. održat će stručni skup pod nazivom "Longitudinalni pristup transformacijskom procesu od početnika do vrhunskog športaša na primjeru Blanke Vlašić".
Svi zainteresirani, posebice športaši, treneri i športski djelatnici, pozvani su sudjelovati i razmijeniti iskustva s jednim od ponajboljih hrvatskih trenera današnjice.

Predsjednik Josipović primio Hrvatsku kuglačku reprezentaciju slijepih

Povodom osvajanja naslova ekipnih svjetskih prvaka u muškoj i ženskoj kategoriji u kuglanju za slijepe i slabovidne osobe, održanog u lipnju ove godine u Sarajevu, predsjednik RH gosp. Ivo Josipović, primio je i našeg Stojana Bjelajca i njegovog trenera Đuru Vinklera.

      galerija >>

Povodom ostvarenih vrhunskih rezultata u proteklom razdoblju, Župan osječko-baranjski gosp. Vladimir Šišljagić, danas 14. srpnja 2011. godine, primio je predstavnike Športske udruge slijepih "Svjetlost" iz Osijeka. U ugodnom druženju, u prostorijama županijskog Poglavarstva, Stojan Bjelajac i njegov trener Đuro Vinkler prepričavali su događaje i doživljaje iz Sarajeva s održanog Svjetskog kuglačkog prvenstva za slijepe i slabovine osobe. Isto tako, upoznali su Župana s aktivnostima koje provode, te događajima i natjecanjima koja predstoje. Stojan Bjelajac zahvalio se u ime udruge na pomoći i podršci, te je Županu uručio prigodnu sliku sa zlatnom medaljom.

      galerija >>

Dana 16. lipnja 2011. godine održat će se 16. redovna sjednica Izvršnog odbora Športske zajednice Osječko-baranjske županije.

Dana 14. lipnja 2011. u NSD "Gradski vrt" Osijek, održana 12. sjednica Izvršnog odbora Školskog športskog saveza Osječko-baranjske županije. Na sjednici je usvojeno rezultatsko i financijsko izvješće s održanih natjecanja školskih športskih društava (županijskog, poluzavršnog i završnog natjecanja). Usvojeno je i rezultatsko i financijsko izvješće s Dana Univerzalne športske škole Osječko-baranjske županije i Republike Hrvatske.

DAN UNIVERZALNE ŠPORTSKE ŠKOLE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

DAN UNIVERZALNE ŠPORTSKE ŠKOLE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE odžat će se 01. lipnja 2011. godine u Osijeku, Nastavno športska dvorana „Gradski vrt“ (mala dvorana) s početkom u 10,00 sati. Natjecanje će se održati u dvije discipline; poligon prepreka i poligon s loptom. Predviđen je dolazak 60-ak djece/polaznika programa UŠŠ.

      

Državno prvenstvo školskih športskih društava osnovnih škola Republike Hrvatske

Danas (18. svibnja 2011.) je završeno Državno prvenstvo školskih športskih društava osnovnih škola Republike Hrvatske. Natjecanje je organizirao Hrvatski školski športski savez, a održano je u periodu od 10.-18. svibnja 2011. godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Domaćin natjecanja bio je grad Split. Osječko-baranjska županija imala je 12 momčadi. Čak devet momčadi osvojilo je medalju. Osvojena su dva 1. mjesta, pet 2. mjesta, dva 3. mjesta i tri 4. mjesta. U privitku Vam šaljem osvajače medalja s fotografijama. Završetkom natjecanja osnovnih škola, završeno je cjelokupno Državno prvensto školskih športskih društava Republike Hrvatske za osnovne i srednje škole, te djecu s intelektualnim teškoćama. Osječko-baranjska županija imala je 20 momčadi (6momčadi srednjih škola, 2 momčadi djece s intelekt. teškoćama i 12 momčadi osnovnih škola).

      galerija >>


Prilog

      

Državno natjecanje školskih športskih društava RH za djecu s intelektualnim teškoćama

Ovog vikenda održalo se Državno natjecanje školskih športskih društava Republike Hrvatske za djecu s intelektualnim teškoćama. S područja Osječko-baranjske županije nastuila su djeca iz dvije škole; Centar za odgoj i obrazovanje "Ivan Štark" iz Osijeka i OŠ Vladimira Nazora iz Đakova.


Prilog

      

ZAVRŠENO DP ŠKOLSKIH ŠPORTSKIH DRUŠTAVA RH ZA SREDNJE ŠKOLE

Završen je 1. dio Državnog prvenstva školskih športskih društava Republike Hrvatske, na kojem su se natjecali i predstavnici Osječko-baranjske županije.
Osječko-baranjski srednjoškolci ostvarili su sljedeći rezultat:

2. mjesto - ŠŠD Gymnicus (I. Gimnazija Osijek, Osijek) - stolni tenis mladići
3. mjesto - ŠŠD Primag (III. Gimnazija Osijek, Osijek) - odbojka mladići
4. mjesto - ŠŠD Mladost '96 (Gimnazija Antuna Gustava Matoša, Đakovo) - rukomet djevojke
5. mjesto - ŠŠD Gymnicus (I. Gimnazija Osijek, Osijek) - kros mladići
6. mjesto - ŠŠD Gymnicus (I. Gimnazija Osijek, Osijek) - košarka mladići
6. mjesto - ŠŠD Primag (III. Gimnazija Osijek, Osijek) - atletika mladići

2. dio natjacanja započinje danas (13. svibnja 2011. godine) dolaskom djece s intelektualnim poteškoćama, a Osječko-baranjska županija ima predstavnike u atletici i plivanju iz dva školska športska društva:
ŠŠD Duga (Centar za odgoj i obrazovanje "Ivan Štark" Osijek)
ŠŠD Mladost (OŠ Vladimira Nazora, Đakovo)

3. dio natjecanja predviđen je za osnovnoškolce, a započinje 16. svibnja 2011. godine.


Prilog

      

14. travnja 2011. godine održati će se:
11:30 Sjednica Financijske komisije
12:00 Sjednica Izvršnog odbora
13:00 Sjednica Skupštine

Na sjednicama će se raspravljati o Izvješću o izvršenju javnih potreba u športu na području Osječko-baranjske županije u 2010. godini, te o aktualnoj problematici u športu naše Županije.

__________________________________________________________________________________________________
U Osijeku, četvrtak 23. i petak 24. rujna se održava 3. sastanak predstavnika Gradova, gradskih i županijskih športskih saveza.

Sastanak sa sljedećim temama će se održati u četvrtak u 15,00 sati u nastavno-športskoj dvorani Gradski vrt, Kneza Trpimira 23 Osijek, te u petak u 9,00 sati u Hotelu ZOO.

Teme za raspravu:

 1. Izmjene i dopune Zakona o športu

2. Inicijativa za osnivanje središnjeg Državnog ureda za šport

3. Status športa unutar Europske unije

a) Prilagodba hrvatskog športa
b) Mogućnost korištenja europskih fondova za potrebe športa

4. Programske osnove za izradu Programa javnih potreba za 2011. godinu

5. Aktualnosti u hrvatskom športu između dva sastanka predstavnika Gradova i predstavnika gradskih i županijskih športskih saveza i problemi u funkcioniranju hrvatskog športa

 

Zajednica športskih udruga i saveza
Osječko-baranjske županije
 Perivoj kralja Tomislava 1
31000 Osijek

      

OBILJEŽAVANJE HRVATSKOG OLIMPIJSKOG DANA

Hrvatski olimpijski dan obilježava se 10. rujna kada je osnovan Hrvatski olimpijski odbor. Hrvatski olimpijski odbor, kojem je osnovna zadaća poticanje i promicanje športa u Republici Hrvatskoj, poziva sve partnere da se uključe u organizaciju Hrvatskog olimpijskog dana (HOD) u svojoj sredini. Svrha HOD-a je trajno podizanje svijesti o važnosti kretanja, koji se postizao različitim aktivnostima: organizacijom športskih priredaba, provođenjem edukativnih radionica, širenjem pozitivnih poruka športa u javnim medijima, demonstracijom športova, organizacijom mimohoda, popularizacijom športa kroz zabavne športske sadržaje i sl. U obilježavanje HOD-a putem športskih aktivnosti mogu se uključiti: športski klubovi, društva i savezi, društva športske rekreacije, škole, dječji vrtići, fakulteti, sveučilišta, te brojni zaslužni volonteri i športski djelatnici. Osnovni element koji povezuje sve sudionike HOD-a je BIJELA MAJICA, koja taj dan simbolično povezuje sve zagovornike športa i zdravijeg načina života.

      

Svečano primanje kod Župana osječko-baranjskog, gosp. Vladimira Šišljagića

U četvrtak, 10. lipnja 2010. godine, Župan osječko-baranjski, gosp. Vladimir Šišljagić, upriličiti će svečano primanje u čast najuspješnijih školskih športskih društava sa područja Osječko-baranjske županije na Državnom prvenstvu osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske. Primanje će biti upriličeno u sjedištu Županije s početkom u 10,30 sati.

      

Predsjednik HŠŠS-a gosp. Andrija Vučković u posjetu ŠŠSG Belog Manastira, Valpova i Donjeg Miholjca

07. lipnja 2010. godine, predsjednik Hrvatskog školskog športskog saveza, gosp. Andrija Vučković i glavni tajnik Zajednice športskih udruga i saveza Osječko-baranjske županije, gosp. Dubravko Ižaković, posjetili su Školske športske saveze gradova Belog Manastira, Valpova i Donjeg Miholjca, te su tom prilikom svim predstavnicima školskih športskih društava uručili komplete od po 7 lopti, kao poticaj za rad školskih športskih društava. Također su uručili i prijenosna računala predstavnicima Školskih športskih saveza gradova, kao poticaj za još uspješniju suradnju i bolju športsku komunikaciju. Sredstva za nabavku lopti i prijenosnih računala za sva školska športska društva i sve Školske športske saveze gradova s područja Osječko-baranjske županije, osigurana su iz Proračuna Hrvatskog školskog športskog saveza.

      

Stručni skup o dopingu

U srijedu 10. ožujka 2010. g. s početkom u 18,00 sati u ŠD „Gradski vrt“ Osijek, održat će se stručni skup o dopingu u športu. Skup je namijenjen športašima, športskim djelatnicima, trenerima-stručnom kadru, medicinskom osoblju u športu, te studentima i profesorima Medicinskog fakulteta u Osijeku. Predavači: - PROF.dr.sc. Ivan Fattorini, prim.dr.med. – predsjednik Upravnog vijeća HADA-e (Hrvatska agencija za borbu protiv dopinga u športu) - dr. Damir Erceg – direktor HADA-e

      

Župan osječko-baranjski gosp. Vladimir Šišljagić u posjetu Đakovu

Jučer, 10. veljače 2010. godine u prostorijama Gradske vijećnice u Đakovu, Župan osječko-baranjski gosp. Šišljagić i Gradonačelnik grada Đakova gosp. Vinković upriličili su primanje za predstavnike školskih športskih društava s područja Đakova i za predstavnike Školskog športskog saveza grada Đakova. Tom prilikom Župan je upoznao nazočne sa svim projektima vezanim za školstvo i školski šport, te je svim predstavnicima uručio komplete od 7 lopti kao poticaj za rad školskih športskih društava. Sredstva za nabavku lopti osigurana su za sva školska športska društva s područja Osječko-baranjske županije iz Proračuna Hrvatskog školskog športskog saveza. Župan i Gradonačelnik uručili su i prijenosno računalo Školskom športskom savezu grada Đakova, gosp. Benkeu, kao poticaj za još uspješniju suradnju i bolju športsku komunikaciju. Na kraju, tajnik Zajednice športskih udruga i saveza Osječko-baranjske županije, gosp. Ižaković, zahvalio je Županu i Gradonačelniku na primanju, te izrazio zadovoljstvo sa suradnjom između županijske Zajednice i Zajednice športskih udruga grada Đakova kao i sa Školskim športskim savezom grada Đakova. Isto tako, skrenuo je pozornost na financijska sredstva koja se izdvajaju iz Proračuna Županije za šport grada Đakova, kao i na sve športske projekte u kojima grad Đakovo participira sredstva.

      galerija >>

Izvanredna izborna skupština HŠŠS

picture

Na Izvanrednoj, izbornoj sjednici Skupštine Hrvatskog školskog športskog saveza, održanoj 25. veljače 2010. godine u prostorijama HŠŠS-a u Zagrebu, Andrija VUČKOVIĆ, prof. izabran je za Predsjednika. Na prijedlog Školskog športskog saveza Osječko-baranjske županije, te veliku podršku naše Regije, predana je kandidatura Skupštini HŠŠS-a. Velikom većinom glasova Andrija VUČKOVIĆ izabran je za Predsjednika. Andrija Vučković rođen je 16. ožujka 1947. godine u Gornjem Hrasiću. Profesor je tjelesne i zdravstvene kulture sa 40 godina radnog staža, od čega 22 godine radi kao profesor u nastavi TZK i u sustavu školskog športa, a 18 godina kao ravnatelj osnovne škole u Osijeku. Istovremeno je trener nogometa i odbojke, a sa ženskim odbojkaškim klubom natječe se u 1. ligi. Predsjednik gradskog školskog športskog ustroja Osijeka bio je 6 godina, a od 1993. godine Predsjednik je Županijskoh školskih športskih tijela (Povjerenstva za školski šport Osječko-baranjske županije, Udruge za šport djece i mladeži Osječko-baranjske županije, Školskog športskog saveza Osječko-baranjske županije), 4 godine bio je član Savjeza za šport djece i mladeži Hrvatskog olimpijskog odbora. Dobitnik je brojnih priznanja od kojih ističemo: Odlikovanje Predsjednika Republike Hrvatske Redom Danice Hrvatske s likom Antuna Radića u području prosvjete, Zlatnu zanačku Saveza pedagoga Hrvatske, Certificat međunarodnog Olimpijskog odbora za promidžbu u športu. Sudionik je Domovinskog rata. Istovremeno, za Predsjednika Nadzornog odbora Hrvatskog školskog športskog saveza izabran je Dubravko Ižaković, glavni tajnik Zajednice športskih udruga i saveza Osječko-baranjske županije, Predsjednik savjeta za šport djece i mladeži Hrvatskog olimpijskog odbora, Dopredsjednik Hrvatskog atletskog saveza.

Župan osječko-baranjski gosp. Vladimir Šišljagić u posjetu Našicama

U Gradskoj vijećnici Našica 23. veljače 2010. godine, Župan osječko-baranjski gospodin Vladimir Šišljagić i Gradonačelnik Našica gospodin Krešimir Žagar, uručili su Školskom športskom savezu Našica prijenosno računalo, te 8 kompleta lopti svakom predstavniku školskog športskog društva s područja Našica. Sredstva za potporu za rad školskih športskih saveza doznačena su iz proračuna Hrvatskog školskog športskog saveza za 2009. godinu. Župan i Gradonačelnik pohvalili su dosadašnji rad društava, te im poželjeli još više športskih uspjeha na natjecanjima koja ih očekuju. Tajnik Zajednice športskih udruga i saveza Osječko-baranjske županije zahvalio se i Županu i Gradonačelniku na dosadašnjoj odličnoj suradnji, te izrazio želju i nadu da će športski rezultati i rad u školama opravdati sva ulaganja u školski šport naše Županije.

      galerija >>

Župan osječko-baranjski gosp. Vladimir Šišljagić u posjetu Đakovu

Jučer, 10. veljače 2010. godine u prostorijama Gradske vijećnice u Đakovu, Župan osječko-baranjski gosp. Šišljagić i Gradonačelnik grada Đakova gosp. Vinković upriličili su primanje za predstavnike školskih športskih društava s područja Đakova i za predstavnike Školskog športskog saveza grada Đakova. Tom prilikom Župan je upoznao nazočne sa svim projektima vezanim za školstvo i školski šport, te je svim predstavnicima uručio komplete od 7 lopti kao poticaj za rad školskih športskih društava. Sredstva za nabavku lopti osigurana su za sva školska športska društva s područja Osječko-baranjske županije iz Proračuna Hrvatskog školskog športskog saveza. Župan i Gradonačelnik uručili su i prijenosno računalo Školskom športskom savezu grada Đakova, gosp. Benkeu, kao poticaj za još uspješniju suradnju i bolju športsku komunikaciju. Na kraju, tajnik Zajednice športskih udruga i saveza Osječko-baranjske županije, gosp. Ižaković, zahvalio je Županu i Gradonačelniku na primanju, te izrazio zadovoljstvo sa suradnjom između županijske Zajednice i Zajednice športskih udruga grada Đakova kao i sa Školskim športskim savezom grada Đakova. Isto tako, skrenuo je pozornost na financijska sredstva koja se izdvajaju iz Proračuna Županije za šport grada Đakova, kao i na sve športske projekte u kojima grad Đakovo participira sredstva.

      galerija >>

67. sjednica Izvršnog odbora Zajednice športskih udruga i saveza Osječko-baranjske županije

U petak 05. veljače 2010. s početkom u 13,00 sati u prostorijama TK "Osijek" u perivoju kralja Tomislava održana je 67. sjednica Izvršnog odbora (10. Sjednica u ovom sazivu) Zajednice športskih udruga i saveza Osječko-baranjske županije.. Na sjednici je usvojena financijska raspodjela za prvi kvartal 2010. godine, kao i detaljnija raspodjela financijskih sredstava po pozicijama Programa javnih potreba u športu za 2010. godinu na području Osječko-baranjske županije. Članovi Izvršnog odbora obavješteni su da će župan Vladimir Šišljagić u narednih mjesec dana u suradnji Školskog športskog saveza Osječko-baranjske županije, Zajednice, Gradonačelnika i gradova naše Županije, te njihovih Školskih saveza i gradskih Zajednica, uručiti 100 kompleta lopti kao potporu za rad školskih športskih društava, te će svakom Gradskom školskom športskom savezu biti uručen HP-ov Notebook za bržu i kvalitetniju komunikaciju. Prvi posjet planiran je gradu Đakovu.

Primanje kod župana Vladimira Šišljagića 09. prosinca 2009. godine

picture

Povodom ostvarenih športskih rezultata u 2009. godini upriličeno je primanje za športaše koji su ostvarili najznačajnije rezultate na međunarodnoj sceni, seniorske prvake Hrvatske, te športaše i udruge/klubove koji su znatno napredovali na rang listama, u državnim ligama, i sl.
Izvješće